Oldal kiválasztása

Munkahelyi klímaparaméterek vizsgálata, munkahelyi komfortérzet (PMV- és PPD-index) meghatározása

A vizsgálatot a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet „a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről” előírásai alapján végezzük.

 A mérések során az alábbi paraméterek kerülnek meghatározásra:

  • Léghőmérséklet: A levegő hősugárzás ellen árnyékolt, száraz érzékelőjű hőmérővel mért hőmérséklete.
  • Nedves hőmérséklet: Az az egyensúlyi hőmérséklet, amely nedvesített érzékelőjű hőmérőn mérhető a hő– és nedvességcsere egyensúlyának beállása után (aspirációs rendszerű műszerrel mérve).
  • Glóbuszhőmérséklet: Vernon-féle glóbuszhőmérővel vagy Vernon-féle műszerrel előzetesen kalibrált, a hősugárzást is érzékelő, más típusú glóbuszhőmérővel mért hőmérséklet.
  • Légsebesség: A levegő áramlási sebessége zárt térben.
  • Relatív páratartalom: Az abszolút nedvesség és a telítési határérték közötti arány százalékban kifejezve.
  • Effektív hőmérséklet: A munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma (klímaindexe), amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet veszi figyelembe.
  • Korrigált effektív hőmérséklet: A munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex mutatószáma, amely az effektív hőmérsékletnél leírtakon kívül a hősugárzást is figyelembe veszi.

A PMV- és PPD-index meghatározása az MSZ EN ISO 7730:2006 szabvány szerint történik.

A PMV-index azt mutatja meg, hogy a klímaparaméterek (léghőmérséklet, sugárzási hőmérséklet, légsebesség, relatív páratartalom) és az egyéb számított értékek (ruházati index, tevékenység) kombinációja egy nagyobb embercsoportból átlagosan milyen hőérzetet vált ki.

A PPD-index pedig azon emberek százalékos arányát jelzi, akik előre láthatólag elégedetlenek a beltéri légállapottal.

A vizsgálatot munkahelyi zárt és szabadtéri munkahelyek klímajellemzőinek vizsgálata szakterületre az egészségügyi miniszter rendelete alapján engedéllyel rendelkező szakértői engedéllyel végezzük.

Cégünk vállalja a helyszíni mérések, vizsgálat elkészítését.

Ha szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat, kérjen árajánlatot!