Oldal kiválasztása

Étrend-kiegészítők forgalmazást megelőző bejelentése

Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés. Helyette ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, mely bejelentést a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (a továbbiakban: NNGYK) kell megtenni, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján.

Magyarországon csak az NNGYK-hoz bejelentett étrend-kiegészítő forgalmazható.

Az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat és egyéb táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokat külön-külön vagy kombináltan, hogy lehetőséget kínáljanak a normál étrend említett anyagokkal történő kiegészítésére. Az egyéb élettanilag fontos anyagok alatt a gyógynövényeket, növényi kivonatokat értjük.

Megjelenési formájuk lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas.

Csak olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek hosszú távú, rendszeres fogyasztás esetén sem okoznak egészségügyi problémát.

Az étrend-kiegészítő csak előre csomagolt formában hozható kereskedelmi forgalomba a végső fogyasztó számára. A tápérték jelölésben megadott vitaminnak, illetve ásványi anyagnak jelentős mennyiségben – a napi ajánlott bevitel legalább 15%-ában – kell jelen lennie az étrendkiegészítő gyártó által javasolt napi adagjában.

A bejelentés során benyújtott dokumentáció (termék címkéje és adatlapja) alapján az NNGYK a közegészségügyi kockázatok feltárása érdekében kockázatértékelést végez.

Amennyiben szükséges, az NNGYK a bejelentőtől a termékre vonatkozó további adatokat is kérhet.

 

 

Cégünk vállalja az étrend-kiegészítők bejelentését.

Ha szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat, kérjen árajánlatot!