Oldal kiválasztása

Legionella kockázatértékelés, monitoring vizsgálat

A 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szerint a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában tulajdonosa felel.

A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben a Legionella-fertőződési kockázat egységes módszertan szerinti felmérését, értékelését el kell végezni.

A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő azon létesítmények esetén, ahol a kockázatértékelés magas kockázatot állapít meg: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott módszertani útmutatóban meghatározott gyakorisággal monitoring vizsgálatot kell végezni.

A fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben minden esetben kötelező monitoring vizsgálatot végezni dokumentált módon.

Használati melegvíz rendszerek esetén havonta szükséges hőmérsékletmérést végezni. Legionella-csíraszám meghatározást évente egyszer kell végezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de épületenként legalább egy, a melegvíz előállítás helyétől távol eső végkifolyón.

Közfürdők esetén a Legionella-csíraszám meghatározása érdekében a medence vízvizsgálatát havonta, a szűrt víz vizsgálatát negyedévente kell elvégezni. Három egymást követő, kimutatási határ alatti eredmény esetén a medencevíz-vizsgálat gyakorisága negyedévesre csökkenthető. A tápvíz vizsgálatára is szükség van évente egyszer.

A mikrobiológiai vizsgálattal párhuzamosan mindig szükséges a maradék fertőtlenítőszer-tartalmat is meghatározni. Amennyiben ez meghaladja a határérték kétszeresét, a minta nem alkalmas vizsgálatra és pótminta levételére van szükség.

Töltővíz vizsgálatára évente egyszer van szükség.

Nedves hűtőtornyok esetén a Legionella-csíraszám meghatározását és a 22 °C-on számolt telepszám vizsgálatot havonta kell elvégezni a kockázatbecslés alapján kijelölt számú és elhelyezkedésű vizsgálati ponton, de legalább a hűtőtorony vízteréből. Három egymást követő, értékelhető 1000 Telepképző Egység/liter alatti Legionella-eredmény esetén a Legionella vizsgálati gyakoriság negyedévesre csökkenthető.

 

Cégünk vállalja a Legionella kockázatértékelés elkészítését, valamint a monitoring vizsgálatok elvégzést akkreditált laboratórium bevonásával.

Ha szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat, kérjen árajánlatot!