Oldal kiválasztása
2024. február 2.

A kozmetikai termékekről az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK rendelete rendelkezik.

A kozmetikumok olyan készítmények, amelyek elsődlegesen valamilyen kozmetikai jellegű cél elérése érdekében a bőrrel, hajjal, körömmel, fogakkal, száj nyálkahártyával és a külső intim területtel külsőleg kerülnek érintkezésbe.

Kozmetikai jellegű cél lehet: pl.: tisztítás, illatosítás, dezodorálás, kinézet megváltoztatása, smink termékkel, hajfestékekkel, napvédelem, a környezet káros hatásainak megelőzése, az érintett testrész jó állapotban tartása.

Nem kozmetikum a kifejezetten betegségek megelőzésre, gyógyításra, fájdalomcsillapításra ajánlott termék, valamint a szervezetbe lenyeléssel, belélegzéssel, befecskendezéssel bekerülő termékek.

Az EU-ban forgalmazott kozmetikumokat a felelős személynek/forgalmazónak az egységes CPNP-n kell regisztrálni, más nyilvántartás nincs.

 

Mi szükséges a forgalomba hozatalhoz?

Egy kozmetikai termék forgalomba hozatalának kötelező kelléke a termékinformációs dokumentáció (TID). A kozmetikumok termékinformációs dokumentációja (TID) tartalmazza a kozmetikai termékkel kapcsolatos valamennyi lényeges információt. A termékinformációs dokumentációban (TID) szereplő információknak egyértelműen bizonyítania kell a kozmetikai termék biztonságosságát.

A termékhez tartozó csomagba a TID, A CÍMKE, ÉS A CPNP PORTÁL REGISZTRÁCIÓ tartozik.

 

 

Miért szükséges a kozmetikumok biztonsági értékelése?

Annak igazolására, hogy a kozmetikai termék biztonságos az emberi egészségre, amennyiben rendeltetésszerűen vagy ésszerűen, előrelátható feltételek mellett használják, a felelős személy a kozmetikai termék forgalomba hozatalát megelőzően biztosítja, hogy a kozmetikumok biztonsági értékelése és a kozmetikai termékekről biztonsági jelentés kiállítása megtörténjen, továbbá gondoskodik róla, hogy a kozmetikai termékről kiállított biztonsági jelentést a termék forgalomba hozatalát követően szerzett további releváns információk ismeretében aktualizálják.

A biztonsági értékelést és biztonsági jelentést NEM CSAK AZ ÚJ kozmetikai termékek, hanem a MÁR FORGALOMBAN LÉVŐ kozmetikumok vonatkozásában is el kell végezni!

 

A CPNP portálon történő bejelentés nem elegendő feltétele a jogszerű forgalmazásnak.

Csak az a kozmetikai termék hozható jogszerűen forgalomba:

  • mely rendelkezik a 1223/2009/EK rendelet szerinti tartalmi és formai elemekkel bíró biztonsági értékeléssel és biztonsági jelentéssel;
  • termékinformációs dokumentációval (TID);
  • címkézéssel;
  • előállítását a helyes gyártási gyakorlatnak (GMP) megfelelően végzik.

 

A kozmetikai terméknek a biztonsági értékelését olyan személy végezheti, aki egyetemi gyógyszerészeti, toxikológiai, orvostudományi vagy ezekkel rokon tudományok terén végzett elméleti és gyakorlati tanulmányok vagy a tagállamok által ezzel egyenértékűnek elismert képzés elvégzését igazoló oklevéllel vagy hivatalos képesítéssel rendelkezik.

 

Cégünk vállalja a kozmetikai termékekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézést.

Ha szeretné Ön is igénybe venni szolgáltatásunkat, kérjen árajánlatot!