Oldal kiválasztása
2024. február 22.

A kémiai biztonság a kemizációból, a vegyi anyagok életciklusából származó, a környezetet és az ember egészségét károsító kockázatok csökkentését, elkerülését célul kitűző, és megvalósító intézmények tevékenységének olyan összessége, amelyek egyidejűleg figyelembe veszik a fejlődés fenntarthatóságának szükségességét.

 

 

Mit is jelent ez a valóságban?

A kémia tulajdonképpen az élet minden területén jelen van, annak ellenére, hogy -sajnos- nem beszélünk róla eleget. Szinte mindenhol körülvesznek minket vegyszerek, otthonunktól a munkahelyünkig. A legtöbbünk számára ismert vegyszerekkel, veszélyes anyagokkal már a háztartásunkban is találkozhatunk, ezek pedig a tisztító és takarítószerek. Vegyszer azonban a mosogatószer, a rovarirtószerek, a sokunk táskájában megtalálható kézfertőtlenítőszerek, az autónk szélvédőmosó folyadéka, a kertünkbe kiszórt műtrágya, de a legtöbbünk által használt illóolajok és illatosítószerek is.

Vegyszerek találhatóak gyermekeink közelében is, a gyermekintézményekben, és a munkahelyeinken is, sőt a munkábajáráshoz a gépjárműbe tankolt benzin is vegyszer.

Tudjuk tehát, hogy körülvesz minket a kémia, ami bizony igencsak veszélyes tud lenni, ha nem ismerjük a megfelelő óvintézkedési szabályokat. Erre hivatott a kémiai biztonság, ami a munkavédelem szerves része, alkalmazásának hirdetése kiemelten fontos kell legyen.

Hogy jobban megértsük a kémiai biztonság fogalmát és annak jelentőségét a mindennapi életünkben, vizsgáljunk meg egy „mezei tisztítószert”. Mikor is veszélyes egy tisztítószer? Honnan tudom, hogy veszélyes? Mit tehetek ez ellen a veszély ellen? Hogyan előzhetem meg adott esetben a vegyszer által történő balesetet? Hol és milyen körülmények között tárolhatom és mit nem tárolhatok vele együtt? Nos, épp ezekre a kérdésekre ad választ a kémiai biztonság.

Eszközei – többek között – a termékek címkéi és a biztonsági adatlapjai.

Térjünk vissza a „mezei tisztítószerünkhöz”. Ha megvizsgáljuk a terméket, hamar megtaláljuk a magyar nyelvű címkét és a rajta található, feltűnően kiemelkedő piros négyzetet. Ha ezt a négyzetet látjuk, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy veszélyes ránk a termék. Lehet azonnal veszélyes, vagy hosszútávon. Károsíthatja a szemünket, vagy árthat a bőrünknek, lehet mérgező vagy tűzveszélyes. Bejuthat a szervezetünkbe belégzéssel, bőrön át (ki vagy ránk ömlik, takarítunk vele), vagy akár lenyeléssel is.

Nem árt, ha tudjuk, hogy nem csak az lehet veszélyes szer, ami marja a kezünket, vagy büdös. Gondoljunk csak a szén-monoxidra, melynek semmilyen szaga nincs, ezért sajnos nem is érezzük meg a bajt.

Fontos megjegyeznünk az otthoni „kevergetés” veszélyeit is. A kémiai biztonsági törvény is kiemelten tiltja két vegyszer összeöntését. Igaz ez azonban a manapság divatos, „természetes” alapanyagok összeöntésével kikevert tisztítószerekre, mosószerekre és egyéb háztartási szerekre is. Sajnos ezek a termékek nem rendelkeznek a jogszabályok szerinti címkével és általában biztonsági adatlap sem jár hozzájuk. Ezek a „természetes” alapanyagok is sokszor veszélyesek, az összeöntésük következtében pedig kémiai reakciók játszódnak le, melynek – nem mindenki vegyész – nem tudhatjuk előre a következményeit. A népszerű citromsav például szemirritáló, és már az egyszeri expozíció (szervezetünkbe jutás) is légúti irritációt okozhat. Gondoljunk csak bele, ha egy másik, „természetes”, egyéb veszélyességi besorolású anyaggal összekeverjük. Otthon, mindenféle védőeszköz nélkül. Mert nem is tudjuk, hogy kellene használnunk, mert nincs az üvegen megfelelő címke és nem jár hozzá biztonsági adatlap.

Sajnos azonban nem lehetünk biztosak a veszélytelenségében abban az esetben sem, ha van megfelelő címke, de nincs piros négyzet rajta. Erre a helyzetre (is) megfelelő a biztonsági adatlap, melyből sokkal részletesebb információkhoz juthatunk a termékünk veszélyességét illetően, vagy az esetleges baleset megelőzésének, vagy a bekövetkezett balesetkor teendők érdekében. A példánkban említett „mezei tisztítószerünkkel” kapcsolatos fenti kérdéseinkre a válaszokat is itt találjuk.

Részletesebben a biztonsági adatlapokkal a következő cikkünkben fogunk foglalkozni.

 

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!
Expletive Pharma Kft.