Oldal kiválasztása
2024. január 26.

Rohanó világunkban egyre kevesebb időnk jut odafigyelni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ezért sok ember bizonyos tápanyagokat – a vitaminokat, ásványi anyagokat is – étrend kiegészítőkkel pótolja.

Magyarországon csak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (a továbbiakban: NNGYK) bejelentett étrend-kiegészítő forgalmazható. Az étrend-kiegészítők előállítására, forgalmazására a 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM. rendelet, valamint a 2002/46/EK irányelv vonatkozik.

Az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat és egyéb táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokat külön-külön vagy kombináltan, hogy lehetőséget kínáljanak a normál étrend említett anyagokkal történő kiegészítésére. Az egyéb élettanilag fontos anyagok alatt a gyógynövényeket, növényi kivonatokat értjük.

Megjelenési formájuk lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas.

Helyük lehet a következő esetekben:

 • hiányállapotok megelőzése
 • krónikus, nem fertőző betegségek megelőzése
 • általános, jó egészségi állapot fenntartása
 • télen az étrendből hiányzó anyagok pótlása
 • speciális étrenden lévő személyek táplálkozásának kiegészítése
 • betegség utáni lábadozásban az egészség mielőbbi visszanyerése

Az étrend-kiegészítő fogyasztása önmagában nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet. Csak annyi vitamint/ásványi anyagot tartalmazhat az adott étrend-kiegészítő, mely hosszú távú, rendszeres fogyasztás esetén sem okoz egészségügyi problémát.

Az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak:

 • Mérgező növényeket, vagy vegyületeket
 • Gyógyszer-hatóanyagot
 • Potenciálisan egészségkárosító hatású növény vagy vegyületet
 • Fiziológiás folyamatokat, a homeosztázist szignifikánsan megváltoztató anyagokat (immun-, hormon-, ideg-, keringési-kiválasztási, reprodukciós rendszerre ható anyagok)
 • Erős hatású gyógynövényt
 • Gyógynövényt a terápiás dózis fölött
 • A Közösség területén nem forgalmazható/felhasználható növényt
 • Az új élelmiszer kategóriába tartozó növényeket a 258/97/EK rendelet szerinti engedélyezési eljárás előtt

Az étrend-kiegészítők címkézése, kiszerelése és reklámja nem tartalmazhat arra irányuló rejtett vagy nyílt utalást, hogy kiegyensúlyozott és változatos étrenddel általában nem biztosítható a tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele.

Az étrend-kiegészítők nem keverendők össze a normál közfogyasztás céljára szánt, vagy a specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek egyik csoportjával sem. Nem tekinthetők étrend-kiegészítőknek a külön jogszabállyal szabályozott bizonyos élelmiszer-csoportok pl. a napi egy-két étkezést, vagy a teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek sem.

Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette az ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van.

Az NNGYK a bejelentett termékek listáját egy táblázatban teszi közzé, melyet folyamatosan frissít. A listák jelenleg még az OGYÉI honlapján érhetőek el. A listák elérhetők itt.

 

Cégünk vállalja az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos teljes körű ügyintézést!

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!
Expletive Pharma Kft.