Oldal kiválasztása
2024. június 28.

A vitaminok nélkülözhetetlen tápanyagok, melyekre a szervezetünknek szüksége van a normális fejlődéshez és működéshez, kortól és nemtől függetlenül.

Sokszor nem megoldható kizárólag élelmiszerből biztosítani a megfelelő mennyiséget és minőséget, ezért fontos a vitaminok és ásványi anyagok pótlása valamilyen formában.

Erre a célra a legmegfelelőbb pótlás az étrend-kiegészítőkkel történő bevitel.

Az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat és egyéb táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokat, például vitaminokat a normál étrend kiegészítésére.

A vitaminoknak számos fontos élettani szerepe lehet. Nélkülözhetetlen számos betegség, hiányállapot megelőzésében, általános egészségünk megőrzéséhez.

Csoportosításuk több módon történhet. Lehetnek zsírban oldódó (A, D, E, K vitamin), és zsírban nem oldódó vitaminok (B vitamincsalád, C-vitamin, biotin, folsav, niacin és pantoténsav.)

A vízben oldódó vitaminok segítenek energiává alakítani a táplálékot. A folsav a magzatot védi, valamint a B21 vitaminnal együtt részt vesz a vérképzés folyamatában. Az antioxidáns hatású C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezzel védve a fertőző betegségektől. A vízben oldódó vitaminokat mindössze néhány napig képes a szervezet raktározni, emiatt rendszeresen pótolni szükséges. Erre a célra tökéletesek az étrend-kiegészítők.

A zsírban oldódó vitaminok a fehérjeképzésünkben vesznek főként részt, ezzel számos szervrendszerünket támogatva. Az A vitamin a szürkületi látásért felel, a D-vitamin a csontok képzését, az immunrendszer állapotának fenntartását, valamint a kalcium-felszívódást segíti. A E-vitaminnak gyulladáscsökkentő hatása van, a K-vitamin a véralvadás elengedhetetlen alkotóeleme.

Milyen vitaminok vihetők be szervezetünkbe étrend-kiegészítőkkel?

A válasz, hogy szinte bármelyik. Sőt, a legtöbb vitaminnal készült már étrend-kiegészítő. A kombinálásuk azonban nem mindegy. Több vitamin segíti egymás hatását kifejteni, van olyan, amelyik kifejezetten gátolja. Figyelni kell továbbá a vitaminok és bizonyos ásványi anyagok együtt szedésére is. A C-vitamin felszívódását segíti a cink, A D-vitamin és a kalcium együtt tud csak hasznosulni. Csökkenti egymás hatását a folsav és a B12 vitamin, ha egyszerre visszük be, továbbá a D-vitamint is érdemes a magnéziumtól külön bevinni. Ha nem ismerjük a vitaminok egymásra kifejtett hatását, még mindig jobb olyan készítményt választani, amiben csak egyféle vitamin van, és kis szünetet tartani a következő vitamin tartalmú étrend-kiegészítő készítmény bevétele előtt.

A zsírban oldódó vitaminok bevitelénél figyelnünk kell rá, hogy olajos formában legyen az étrend-kiegészítő, ennek hiányában olajos/zsíros élelmiszerek együtt fogyasztása javasolt. A zsírban oldódó vitaminok nem fognak felszívódni zsír nélkül, így nem is tudnak úgy hasznosulni.

Fontos, hogy mindig nézzük meg a termék címkéjét, és ne lépjük túl a napi ajánlott beviteli mennyiséget (RDA). Ellenőrizzük továbbá, hogy a termék címkéjén olvasható-e a bejelentési szám. Csak annak a terméknek jogszerű a forgalmazása, amelyik terméken szerepel ez az, úgynevezett notfikációs szám.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet!

 

Keressenek minket bizalommal étrend-kiegészítők forgalmazásával, bejelentésével kapcsolatban.

Expletive Pharma Kft.