Oldal kiválasztása
2025. április 4.

 

A puffadás sokak számára nemcsak kellemetlen érzés, hanem a mindennapokat is megnehezítő probléma. Gyakran úgy érezzük, „mintha egy lufi fújódott volna fel a hasunkban”, pedig nem ettünk sokat, és még csak nem is zsírosat. A háttérben sokszor nem az étel mennyisége, hanem annak összetétele áll – egészen pontosan: a FODMAP-nak nevezett szénhidrátcsoport.

  • Mi is az a FODMAP?

    A FODMAP egy mozaikszó, amely azokat a rövid láncú szénhidrátokat takarja, amelyeket a szervezetünk nehezen emészt meg. Ezek az anyagok gyakran a vastagbélbe jutva erjedésnek indulnak, gázok képződnek, víz kötődik meg – és ez vezethet puffadáshoz, hasi fájdalomhoz, sőt, akár hasmenéshez is.

    Ilyen típusú szénhidrátokat találunk például:
    – az almában, körtében, aszalt gyümölcsökben,
    – a fokhagymában, vöröshagymában, karfiolban,
    – a tejben, joghurtban, túróban,
    – és bizonyos édesítőszerekben (pl. xilit, szorbit).

 

 

  • Nem tilt, csak helyettesít

    Az alacsony FODMAP étrend lényege nem a lemondás, hanem az okos helyettesítés: alma helyett narancs, fokhagyma helyett metélőhagyma, tehéntej helyett laktózmentes alternatíva. A diéta célja, hogy enyhítse az emésztőrendszeri panaszokat, különösen IBS (irritábilis bél szindróma) esetén – ahol a puffadás a betegek akár 90%-át is érinti.

 

  • Tudatos fogyasztás az étrend-kiegészítők világában is

    Ahogy egyre több ember követ speciális étrendet, úgy válik fontossá az is, hogy a különböző étrend-kiegészítők összetevőit is figyelemmel vizsgáljuk. Egyes termékek ugyanis tartalmazhatnak FODMAP-típusú összetevőket, mint például:

    – inulin vagy frukto-oligoszacharidok (prebiotikumként),
    – vagy cukoralkoholokat (xilit, szorbit) – gyakoriak porokban, gumivitaminokban, rágókban.

    Egy érzékeny emésztőrendszer esetén ezek is kiválthatnak kellemetlen tüneteket – ezért nem mindegy, mit választunk.

 

És amit sokan nem tudnak: ezek a termékek bejelentéskötelesek

Magyarországon minden étrend-kiegészítő forgalomba hozatala előtt kötelező bejelenteni a terméket a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK).
Ezt a 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet írja elő – függetlenül attól, hogy a termék klasszikus vitamin, vagy érzékenyebb célcsoportnak szánt készítmény.

ℹ️ Ha már kész a termék – mi segítünk a bejelentésben

Étrend-kiegészítők bejelentését vállaljuk Magyarországon, a gyártó vagy forgalmazó által átadott dokumentumok alapján. Nem foglalkozunk termékösszeállítással vagy fejlesztéssel – de abban segítünk, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelj, és nyugodtan forgalmazhasd a termékedet.

 

Összefoglalva:
A puffadás hátterében gyakran nem „túl sok étel”, hanem bizonyos nehezen emészthető szénhidrátok állnak. Ha tudatosabban étkezünk – akár ételekről, akár étrend-kiegészítőkről van szó –, már sokat tettünk a jobb közérzetért. A megfelelő bejelentés pedig nemcsak szabály, hanem bizalomépítő lépés is.

 

A FODMAP-diéta tudományos alapjairól bővebben: Monash University – FODMAP Diet
Hazai ajánlás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – www.mdosz.hu

 

Keressen minket bizalommal!

Expletive Pharma Kft.