2025. április 4.
A puffadás sokak számára nemcsak kellemetlen érzés, hanem a mindennapokat is megnehezítő probléma. Gyakran úgy érezzük, „mintha egy lufi fújódott volna fel a hasunkban”, pedig nem ettünk sokat, és még csak nem is zsírosat. A háttérben sokszor nem az étel mennyisége, hanem annak összetétele áll – egészen pontosan: a FODMAP-nak nevezett szénhidrátcsoport.
- Mi is az a FODMAP?
A FODMAP egy mozaikszó, amely azokat a rövid láncú szénhidrátokat takarja, amelyeket a szervezetünk nehezen emészt meg. Ezek az anyagok gyakran a vastagbélbe jutva erjedésnek indulnak, gázok képződnek, víz kötődik meg – és ez vezethet puffadáshoz, hasi fájdalomhoz, sőt, akár hasmenéshez is.
Ilyen típusú szénhidrátokat találunk például:
– az almában, körtében, aszalt gyümölcsökben,
– a fokhagymában, vöröshagymában, karfiolban,
– a tejben, joghurtban, túróban,
– és bizonyos édesítőszerekben (pl. xilit, szorbit).
- Nem tilt, csak helyettesít
Az alacsony FODMAP étrend lényege nem a lemondás, hanem az okos helyettesítés: alma helyett narancs, fokhagyma helyett metélőhagyma, tehéntej helyett laktózmentes alternatíva. A diéta célja, hogy enyhítse az emésztőrendszeri panaszokat, különösen IBS (irritábilis bél szindróma) esetén – ahol a puffadás a betegek akár 90%-át is érinti.
- Tudatos fogyasztás az étrend-kiegészítők világában is
Ahogy egyre több ember követ speciális étrendet, úgy válik fontossá az is, hogy a különböző étrend-kiegészítők összetevőit is figyelemmel vizsgáljuk. Egyes termékek ugyanis tartalmazhatnak FODMAP-típusú összetevőket, mint például:
– inulin vagy frukto-oligoszacharidok (prebiotikumként),
– vagy cukoralkoholokat (xilit, szorbit) – gyakoriak porokban, gumivitaminokban, rágókban.Egy érzékeny emésztőrendszer esetén ezek is kiválthatnak kellemetlen tüneteket – ezért nem mindegy, mit választunk.
És amit sokan nem tudnak: ezek a termékek bejelentéskötelesek
Magyarországon minden étrend-kiegészítő forgalomba hozatala előtt kötelező bejelenteni a terméket a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK).
Ezt a 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet írja elő – függetlenül attól, hogy a termék klasszikus vitamin, vagy érzékenyebb célcsoportnak szánt készítmény.
ℹ️ Ha már kész a termék – mi segítünk a bejelentésben
Étrend-kiegészítők bejelentését vállaljuk Magyarországon, a gyártó vagy forgalmazó által átadott dokumentumok alapján. Nem foglalkozunk termékösszeállítással vagy fejlesztéssel – de abban segítünk, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelj, és nyugodtan forgalmazhasd a termékedet.
Összefoglalva:
A puffadás hátterében gyakran nem „túl sok étel”, hanem bizonyos nehezen emészthető szénhidrátok állnak. Ha tudatosabban étkezünk – akár ételekről, akár étrend-kiegészítőkről van szó –, már sokat tettünk a jobb közérzetért. A megfelelő bejelentés pedig nemcsak szabály, hanem bizalomépítő lépés is.
A FODMAP-diéta tudományos alapjairól bővebben: Monash University – FODMAP Diet
Hazai ajánlás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – www.mdosz.hu
Expletive Pharma Kft.