Oldal kiválasztása
2021. március 2.

 

A vírus fürdővízzel való terjedés kockázata rendkívül csekély. A koronavírusok burkos vírusok, amelyek a sérülékeny külső lipid burok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a nem burkos vírusok. A lipid burok érzékeny az oxidálószerekre, mint pl. a klórra, vagy a hidrogén-peroxidra.

Fürdővízre vonatkozóan nem készült tanulmány, de az eddigi tapasztalatok alapján megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradék fertőtlenítőszer szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a medencevízben.

A SARS-CoV-2 vírus terjedése szempontjából a közfürdőkben a legnagyobb kockázatot a vendégek közötti, illetve a vendégek és a személyzet közötti közvetlen kontaktus, valamint a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó, életképes vírusok jelentik. Ezért a fürdő üzemeltetése során – a medencevíz és a kiszolgáló létesítmények biztonságának szokásos rend szerinti fenntartása mellett – ezek megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

A vendégek részére szappanos kézmosási lehetőség és engedéllyel rendelkező alkoholos fertőtlenítőszer a fürdő területén kialakított kézmosási pontokon legyen biztosított.

A dolgozók részesüljenek kézhigiénés képzésben és viseljenek maszkot.

A vendégek vagy a személyzet által gyakran érintett felületeket (ajtókilincs, korlátok, csaptelepek, stb.) rendszeresen, lehetőség szerint legalább óránként engedélyezett felületfertőtlenítőszerrel fertőtleníteni kell.

Újraindítás előtt teljes körű bakteriológiai és kémiai ellenőrző vizsgálat szükséges. A fürdőzés csak megfelelő vízminőség esetén kezdhető meg.

Újranyitás előtt az Üzemeltetési Szabályzat felülvizsgálata javasolt. A felülvizsgálatnak ki kell terjednie a vírushelyzet során alkalmazandó intézkedésekre.

Részletesebb információért forduljanak hozzánk bizalommal!
KémiaiKockázat /Expletive Pharma Kft./