Oldal kiválasztása
2024. július 4.

A Napból nagy mennyiségű energia érkezik a Földre, főleg ibolyántúli, látható és infravörös sugárzás formájában. Ezek közül az ibolyántúli, másnéven ultraviola sugárzást hívjuk UV-sugárzásnak. Az UV sugárzás tovább bontható UV-A, UV-B és UV-C sugárzásra, hullámhossztól függően. Az ózonpajzs szűri ki az UV-B és UV-C sugárzás nagy részét.

  • Az UV-C sugárzás nem éri el a Föld felszínét, de előállítva sterilizálásra használják.
  • Az UV-B sugárzás hatására keletkezik D vitamin a szervezetünkben, azonban, ha túl sokáig tartózkodunk alatta, leégést is okozhat, és ezáltal elősegíti a bőrrák kialakulását.
  • Az UV-A sugárzás felelős a bőrben a pigmentek kialakulásáért, azonban a bőr öregedését is elősegíti. A szembe jutva, roncsolja azt, és szürkehályogot okozhat.

Javasolt a Global Solar UV Indexet figyelni. Minél nagyobb értéket mutat, annál erősebb az UV sugárzás, 3 és 7 között (sárga, narancssárga) ajánlott védekezni a sugárzás ellen, 8 és fölötte (piros, lila) pedig egyáltalán nem tanácsos napon lenni.

 

Hogyan védekezhetünk akkor eredményesen a napsugárzás ellen?

  • Nem megyünk a napra.
  • Ruházattal.
  • Különféle kozmetikai termékekkel.

Az UV sugárzás ellen az árnyékban nem vagyunk védve, sőt a felhős idő sem jelent garanciát, azonban valamelyest csökken az erőssége. Célszerű valamilyen teljesen fedett helyre húzódni, például házba. Az üveg az UV-B sugárzást kiszűri, a víz viszont nem, így ott is leéghetünk. Sajnos a nem megyünk a napra sokszor kivitelezhetetlen a mindennapi életünkben, ezért fejtsük is ki jobban a másik két lehetőséget.

Nyáron ajánlott minél világosabb, és minél természetesebb, növényi eredetű anyagból készült ruhákat viselni. A világos ruhadarabok visszaverik a napsugarak egy részét, a sötétek viszont elnyelik a hőt és a fényt. Ezen felül az sem árt, ha lenge darabokat választunk. A szemünk védelmére pedig javasolt napszemüveget hordani, de abból sem mindegy, milyet! Csak UV-A és UV-B sugárzás ellen 100%-ban védő, vagy UV400 védelemmel ellátott napszemüveget viseljünk, és használjunk minél nagyobb lencsét.

 

A kozmetikai termékek kétféle módon védhetnek minket a napsugárzás ellen:

  1. Fizikai úton
  2. Kémiai úton

A fizikai fényvédők réteget képeznek a bőrön és visszaverik az UV sugarakat. Ezek nem szívódnak be, így kevésbé allergizálnak. Hátrányuk, hogy elszínezik a bőrt.

A kémiai fényvédők beszívódnak, és elnyelik a napsugarakat. Előnyük, hogy nem hagynak nyomot a bőrön, azonban az érzékeny emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.

Ezenfelül többféle típusa is lehet a napvédőknek, melyek lehetnek tubusos vagy spray formában is:

‒ Naptej
‒ Olaj
‒ Krém
‒ Gél

Itt az a kulcs, hogy a bőrtípusunknak megfelelőt kell választani.

Létfontosságú beszélni arról is, mit jelent a napvédőkön szereplő faktorszám (SPF). Ez azt adja meg, hogy mennyiszer több időt lehetünk a napon leégés nélkül ahhoz képest, mintha nem használnánk védelmet. Kulcsfontosságú, hogy csak az UV-B sugárzás elleni védelemről ad információt. Úgy kell kiszámolni, hogy például egy 50-es faktorú naptej meddig véd, hogy a faktorszámot megszorozzuk azzal az idővel, amit leégés nélkül tudunk a napon tölteni. Egy átlagos felnőtt 20 percet bír a napon leégés nélkül, tehát 50 x 20 perc = 1000 perc, vagyis az 50-es faktorú naptejjel 1000 percet (16,7 órát) tölthetünk a napon. Fontos kiemelni, hogy ettől függetlenül javasolt a nap folyamán többször bekenni magunkat, ugyanis a napvédő lemosódhat a vízben, leizzadhatjuk vagy letörlődhet rólunk, illetve erősebb sugárzásban hamarabb leéghetünk, és nem tart eddig a hatása. Lényeges arra is figyelni, hogy megfelelő mennyiségű terméket rakjunk magunkra.

Leggyakrabban a fej, az arc és a végtagok vannak kitéve a káros sugaraknak, ezért ezekre a testrészekre célszerű jobban figyelni (a hajas fejbőr is le tud égni). A fehérebb bőr kevesebb melanint tartalmaz, így hamarabb ég le, de a barnább bőr sem jelent védettséget a bőrrák ellen!

Külföldre utazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország szabályaival kapcsolatban, ugyanis vannak olyan helyek, ahol bizonyos anyagot tartalmazó fényvédőket nem lehet használni!

 

Vajon honnan tudhatjuk, hogy megbízhatunk a napvédőnkben?

Az EU-ban és az EGK országaiban a 1223/2009/EK rendelet szigorú szabályainak megfelelő kozmetikai terméket lehet csak forgalmazni. Ehhez termékinformációs dokumentációt (TID) kell készíteni, és be kell jelenteni a terméket a CPNP rendszerbe. Többek között igazolni kell, hogy a termék nem tartalmaz tiltott anyagokat, csak megengedett UV-szűrőket tartalmaz, és hatásos.

El kell olvasni a címkét. A címkén és a csomagoláson szereplő minden állítás jogszabályban meghatározott módon kerülhet a termékre.

Jó, ha szerepel a készítményen, hogy UV-A és UV-B sugárzás ellen is véd. Minimum a napvédő faktor 1/3-ának megfelelő UV-A védelemmel kell rendelkezni a terméknek.

Válasszunk magunknak optimális faktorszámú készítményt. Minimum 6-os faktorszámú terméket lehet csak forgalmazni, illetve 50+ a felső jelölés. Ezenfelül szerepelhet a címkén, hogy alacsony/közepes/erős/rendkívül erős védelem. 6-15 faktor között alacsony, 15-30 faktor között közepes, 30-60 faktor között erős és 60 faktor felett rendkívül erős védelmet nyújt a fényvédő.

A címkén fel kell tüntetni a nanoanyagokat is, ha tartalmaz a termék.

Olyan nincs, hogy teljes, 100%-os védelmet nyújt egy termék az UV sugárzás ellen, így ha ilyen állítás szerepel a címkén, érdemes inkább másik készítményt választani.

 

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!

Expletive Pharma Kft.