Oldal kiválasztása
2022. február 28.

 

2022.február 02-án megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kidolgozott módszertani ajánlás a gyermekintézményekben használatos légtechnikai beredezésekkel kapcsolatban. Az útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a nevelési-, és oktatási intézmények üzemeltetőinek a legoptimálisabb beltéri levegőminőség eléréshez szükséges eszköz, berendezés kiválasztásában. A dokumentumban foglalt ajánlásokat érdemes figyelembe venni abban az esetben is, ha otthonunkba tervezünk kialakítani ilyen rendszert.

4. SPLIT KLÍMABERENDEZÉSEK használatával kapcsolatos közegészségügyi ajánlások

 

 

Hogyan csökkenthetjük a beltéri levegő hőmérsékletét?

 • A split klímák csak a belső levegőt keringtetik és hűtik le, friss levegőt nem biztosítanak.
 • A hőség elleni védekezéshez elsősorban kültéri árnyékolók, napvitorlák felszerelését, ablakokra helyezhető hővédő fóliákat, úgynevezett zöldfalak, zöldárnyékolók (nagy teherbírású hálóra futtatható növény pl.: borostyán, lonc) telepítését javasolják.
 • Továbbá ajánlott az ablakkeretbe vagy árnyékolt homlokzati falba beépített légbevezető elemek és légáteresztő rések kialakítása, ily módon biztosítható a friss levegő bejuttatása és a keresztlégáramlás.
 • Ha az ellenoldali nyílászárók nyitásával kereszthuzat nem alakítható ki, ventilátor is alkalmazható, azonban járványhelyzetben használatuk kizárólag folyamatosan kitárt ablakok mellett megengedhető.
 • Ha a felsorolt passzív módszerekkel nem érnek el megfelelő hatást, akkor javasolják a HVAC- rendszer (friss levegő utánpótlást is biztosító, magas energiahatékonyságú szellőztetőrendszer) kiépítését.

Az NNK módszertani ajánlása alapján, HA FELTÉTLENÜL INDOKOLT a légkondicionáló berendezések alkalmazása az alábbi feltételek betartása mellett javasolt azokat üzemeltetni:

 • Klímaberendezések használata során a szellőztetés ritkulhat, emiatt a beltéri levegőben szén-dioxid és egyéb légszennyező anyagok halmozódhatnak fel. Új berendezés telepítése esetén szén-dioxid riasztó készülék beépítése is javasolt.
 • Széndioxid-riasztó készülék hiányában klímaberendezést csak abban az esetben szabad üzemeltetni, ha ÓRÁNKÉNT A 15-20 PERCES INTENZÍV ÁTSZELLŐZTETÉST IS TUDJÁK BIZTOSÍTANI!
 • Kiemelendő, hogy a külső hőmérsékletnél MAXIMUM 8°C-KAL HŰVÖSEBBRE JAVASOLT A KLÍMABERENDEZÉST BEÁLLÍTANI.
 • A felszerelt légkondicionáló készülékeket előírás szerint kell karbantartani. Járványhelyzetben a berendezéseket ajánlott hetente vagy gyakrabban fertőtleníteni, engedélyezett virucid hatású szerrel.
 • Klímaberendezés telepítését, beüzemelését, karbantartását KIZÁRÓLAG SZAKKÉPZETT SZEMÉLY végezheti.
 • Az alábbi hivatkozási címen megtekintheti a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elfogadott, jóváhagyott, KÉPESÍTÉSSEL RENDELKEZŐ VÁLLALKOZÁSOKAT, SZAKEMBEREKET: https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/kereso.php

 

A módszertani ajánlás teljes szövege az NNK oldalán olvasható.

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!
Expletive Pharma Kft.