Oldal kiválasztása
2022. február 24.

 

3. A lég- és felületfertőtlenítő berendezések használatával kapcsolatos közegészségügyi ajánlások

A mai alkalommal a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kidolgozott módszertani útmutató alapján szeretnénk részletezni a közösségi helyiségek levegőjének és felületeinek fertőtlenítéséhez használatos germicidlámpákat és az ózongenerátoros eljárást. A dokumentumban foglalt ajánlásokat érdemes figyelembe venni abban az esetben is, ha OTTHONUNKBA TERVEZÜNK VÁSÁROLNI ILYEN KÉSZÜLÉKET.

 

 

a, Fertőtlenítés UV-C besugárzással (germicidlámpákkal)

Az UV-C fényt (200 és 280 nm közötti hullámhossz) évek óta sikeresen alkalmazzák vírusölő, baktérium- és gombaölő hatású eszközként az egészségügyi intézmények az eszközök, munkaterületek és a helyiségek levegőjének fertőtlenítésére.

Germicidlámpák használatával kapcsolatos ajánlások:

 • Germicidlámpával történő fertőtlenítés során a helyiségben ne tartózkodjon senki!!!
 • Fertőtlenítésre olyan készüléket ajánlott alkalmazni, amely rendelkezik magyar vagy angol nyelvű hatásossági bizonyítványokkal.
 • A hatékony fertőtlenítés eléréséhez fontos az előírt behatási idő betartása.
 • A germicid lámpák használata után javasolt egy rövid, intenzív szellőztetés, mert a lámpák használata során nem kizárható a kisebb mértékű ózontermelés, ami az egészségre káros lehet.
 • Kiemelendő, hogy az UV C BESUGÁRZÁSSAL TÖRTÉNŐ FERTŐTLENÍTÉS NEM HELYETTESÍTI a helyiségek felületeinek tisztítását és fertőtlenítését, és a rendszeres szellőztetést, csak ezek együttes alkalmazásával lehet hatékonyan csökkenteni a fertőzés terjedésének kockázatát.
 • A germicid lámpák alkalmazása mellett a gyakran használt eszközök, tárgyak hatékony fertőtlenítésére ajánlott továbbá baktériumölő, gomba-, vírusölő hatású, hidrogén-peroxid, illetve alkohol tartalmú antimikrobiális szerek alkalmazása.
 • Vírushelyzetben a leghatékonyabb kórokozók elleni védekezési mód a gyakori, intenzív szellőztetés továbbra is, ami nem helyettesíthető germicid lámpák alkalmazásával.

 

b, Fertőtlenítés ózongenerátoros eljárással

 • Az ózongenerátorok alkalmazása során ózon, illetve a levegőben lévő illékony anyagok és az ózon reakciójából származó káros aldehidek szabadulnak fel, amik az egészségre ártalmasak, ezért ezen készülékek alkalmazása gyermekintézményekben nem javasolt.
 • Indokolt esetben, csak akkor alkalmazható, ha az intézményben nem tartózkodik személy. Ebben az esetben legalább 12 órával a nyitás előtt szabad végezni a fertőtlenítést és a kötelező előírt szellőztetési időt be kell tartani.
 • Engedélyköteles, hatásossági vizsgálatot igazoló dokumentációval rendelkező ózongenerátorok alkalmazása javasolt.
 • Ózongenerátorral történő fertőtlenítést kizárólag szakképzett személy végezhet.
 • LÉNYEGÉBEN A HATÉKONY FERTŐTLENÍTÉS ENGEDÉLYEZETT FERTŐTLENÍTŐSZEREK, MEGFELELŐ SZELLŐZTETÉS ÉS GERMICID LÁMPÁK HASZNÁLATÁVAL ELÉRHETŐ. AZ ÓZONGENERÁTOROS ELJÁRÁST CSAK KIEGÉSZÍTŐ FERTŐTLENÍTÉSRE JAVASOLJÁK.

A módszertani ajánlás teljes szövege az NNK oldalán olvasható.

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!
Expletive Pharma Kft.