Oldal kiválasztása
2023. május 8.

 

A 2010.évi LXXV. törvény szerint ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára, illetve filmipari statiszta munkára alkalmazható meghatározott időtartamban.

Előfordulhat, hogy egy munka csak rövid időt igényel, pár napra van csak szükség a megfelelő munkavállalóra. Erre az időre is köthető határozott idejű munkaszerződés is, de ennél jobb megoldás lehet az egyszerűsített foglalkoztatás. Jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, anyagilag is előnyös.

 

A munkáltatói teendők

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létrejövő munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségével jön létre.

A bejelentés elektronikus úton, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül tehető meg a NAV-hoz.

A munkáltatói közteher

A munkáltató a minimálbérhez kötötten fizeti a közterhet. Ez az összeg a hónap első napján érvényes minimálbér 1%-a, mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál 0.5% .

Bérezés

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén legalább a minimálbér 85%-a, a szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87%-a fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként. A munkakörből adódó pótlékokat is meg kell fizetni a munkavállalónak.

Munkavállalói előnyök

A munkavállaló nem fizet a munkabére után társadalombiztosítási járulékot, és meghatározott összeg alatt személyi jövedelemadót sem.

Társadalombiztosítási ellátások

A munkavállaló ezen foglalkoztatás alapján nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra (üzemi baleset esetén) jogosult.

Munkavédelemmel kapcsolatos feladatok

A munkavédelmi feladatokat természetesen teljesíteni kell mind munkáltatói, mind munkavállaló oldalról.

-A munkaadó munkavédelmi kötelességei:

Megteremteni a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkakörülményeket.

Rendelkeznie kell a munkakörökhöz kapcsolódó kockázatértékelésekkel, a munkahelyi kockázatok kezelésével kapcsolatos dokumentumokkal (orvosi alkalmasság rendje, egyéni védőeszköz juttatási rend, stb.).

-A munkavállaló köteles a munkavédelmi oktatáson részt venni, a számára biztosított egyéni védőeszközöket használni.

 

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!
Expletive Pharma Kft.