Oldal kiválasztása
2024. június 14.

 

Ha azt látjuk egy vegyszer címkéjén, hogy fertőtlenít, elpusztítja a kórokozók 99%-át, vírusölő, baktericid akkor egy biocid termékkel van dolgunk.

 

Mi minősül biocid terméknek?

– A fertőtlenítőszerek (pl.: kézfertőtlenítő, antibakteriális szappan, a WC fertőtlenítésre használt hipó, a légkondicionáló berendezések fertőtlenítésére használt termékek).

– A fertőtlenítő mosó- és mosogatószerek.

Penészölő termékek.

– A vízfertőtlenítőszerek (pl.: klóros készítmények, amiket medencefertőtlenítéshez használnak, az ivóvíz fertőtlenítésére használt termékek).

– A riasztó-, csalogató- és irtószerek (pl.: szúnyogriasztó spray vagy füstölő, a patkánycsapdába kihelyezett méreg, féreg- és halirtó szerek).

– Az algásodás elleni készítmények (pl.: a dísztavakban, akváriumokban használt készítmények, a vízi járműveken használt algásodásgátló termékek).

– A tartósító, faanyag- és bevonatvédő, illetve nyálkásodásgátló szerek (pl.: a kórházakban az antimokrobiális bevonatok, építőanyagokhoz és hűtőfolyadékokhoz

használt tartósítószerek).

– Az állatoknak készült bolhairtó nyakörvek és a kennelükhöz használt fertőtlenítőszerek.

– A „levegőfertőtlenítő” berendezésekhez is biocid engedély szükséges.

– A helyiségek fertőtlenítésére használt ózongenerátorok.

– A balzsamozáshoz és kitöméshez használt folyadékok.

 

Mi nem minősül biocidnak?

– Azok a tisztítószerek, amelyek ugyan tisztítanak, de nincs rajtuk feltüntetve fertőtlenítő, antibakteriális hatás.

– Azok a kártevők elleni termékek, amelyek mechanikai úton fejtik ki a védelmet (pl.: légypapír, szúnyogcsapda, egérfogó).

– A növényvédő szerek.

– A hővel fertőtlenítő készülékek/berendezések.

– Az állatoknak szánt élősködők elleni cseppek (spot-on).

 

Vannak termékek, amelyek több kategóriába is sorolhatóak, például egy fertőtlenítő folyadék lehet egyszerre biocid és gyógyszerkészítmény is.

A biocid készítményekre az egész Európai Unióban szigorú szabályozások vonatkoznak. Magyarországon egyes termékek forgalmazásához engedély, más típusúakhoz pedig bejelentés szükséges. Egyes biocidok használatát csak szakképzett emberek végezhetik.

Mindezen információkról érdemes a címkéről tájékozódni. Többek között engedélyszámot, hatóanyagot, hatásspektrumot, UFI-kódot kereshetünk a címkén.

 

Részletesebb szakmai információ az Amit érdemes tudni a biocid termékekről című cikkünkben olvasható.

Expletive Pharma Kft.