Oldal kiválasztása
2022. március 8.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott módszertani útmutató alapján szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy milyen feltételek betartása mellett biztonságos a gyermekeket sószobába engedni.

Évről évre növekszik az allergiás, asztmás, krónikus légzőszervi megbetegedések száma.

A sóinhaláció jó terápiás lehetőség ezen betegségek esetében, de csak szakszerű alkalmazás mellett.

Egyre több gyermekintézmény alakít ki sószobát.

Mégis milyen közegészségügyi ajánlásokat érdemes betartani sószoba kialakítása, sóinhalációs terápiás foglalkozások tartása során?

  • A sószobákat lehetőleg egy napon csak egy óvodai/bölcsődei csoport használja, figyelembe véve, hogy a KIHASZNÁLTSÁG NE LEGYEN NAGYOBB, MINT 3 M2/FŐ BÖLCSŐDÉK, ÉS 2 M2/FŐ ÓVODÁK-ISKOLÁK esetében.
  • A sóinhalációs terápiás FOGLALKOZÁS MEGKEZDÉSE ELŐTT ÉS UTÁN INTENZÍV (ha a külső és belső tér hőmérséklete közötti különbség több mint 20 °C: minimum 5 perc, ha kevesebb, mint 10 °C: minimum 20 perc) SZELLŐZTETÉS.
  • Sószoba NEM ALAKÍTHATÓ KI ABLAKTALAN HELYISÉGBEN, ahol a mechanikus szellőztetés nem biztosítható. Továbbá, olyan épületben, ahol a friss levegő bejuttatása kevesebb, mint 25 m3/óra/fő, pl.: átvezetett használt levegő; a helyben keringtetett levegő; szennyezett/forgalmas kültérből bevezetett szűrés nélküli szellőztetés miatt.
  • Több bölcsődei/óvodai csoport által látogatott SÓSZOBA BERENDEZÉSEIT, JÁTÉKAIT MINDEN CSOPORTVÁLTÁS ALKALMÁVAL FERTŐTLENÍTENI KELL.
  • Alternatív megoldásként használt SÓAEROSZOLKÉPZŐ BERENDEZÉSEK (pl.: száraz sógenerátorok/ultrahangos vagy kompresszoros nedves sóporlasztók) ALKALMAZÁSA kevésbé hatásos, ezért ezen készülékeket elsősorban REKREÁCIÓS HASZNÁLATRA javasolják.
  • Eredményesebb megoldás lehet a száraz-, valamint nedves SÓPORLASZTÓ KÉSZÜLÉKEK alkalmazása. Ilyen készülékek HASZNÁLATA SORÁN FIGYELNI KELL A SÓAEROSZOLKONCENTRÁCIÓRA. Erre a célra szolgál a sóaeroszol-koncentrációt kijelző műszer.
  • FONTOS tudnivaló, hogy 2 ÉVEN ALULI GYERMEKNÉL NEM JAVASOLJÁK a sóporlasztást alkalmazó csoportos sószobák használatát.
  • A NEDVES SÓAEROSZOLT KIBOCSÁTÓ SÓKÖD-KÉPZŐ KÉSZÜLÉKEKET fokozott elővigyázatossággal kell működtetni, ügyelni kell a készülék tisztántartására. MINIMUM 8% TÖMÉNYSÉGŰ SÓOLDATTAL AJÁNLOTT HASZNÁLNI. A sóoldatot legalább hetente javasolt cserélni, a porlasztó készülék fertőtlenítő mosásával és teljes kiszárításával egyidejűleg.
  • Sóporlasztók KIZÁRÓLAG 99,9%-OS TISZTASÁGÚ, GYÓGYSZERGYÁRI MINŐSÉGŰ SÓVAL szabad használni.
  • Járványhelyzetben a közös használatú sószoba használata nem ajánlott.

 

Összességében elmondható, hogy a sószobák használata jó terápiás hatással lehet a légzőszervi megbetegedésekre, de fontos kiemelni, hogy csak abban az esetben mondható biztonságosnak, ha az említett közegészségügyi ajánlásokat betartják.

A módszertani ajánlás teljes szövege az NNK oldalán olvasható.

További információért forduljanak hozzánk bizalommal!
Expletive Pharma Kft.